Napsali o nás

Ohlédnutí za divadelní premiérou

23.10.2019 - Pro někoho obyčejná podzimní sobota 19. října 2019. Pro nás, hrající členy Divadelního souboru Tyl Slaná, sobota výjimečná. Zdálo se to až nemožné, ale skutečně nastal ten den - premiéra nového divadelního představení Tchýně na zabití scénáristy Jakuba Zindulky pod režijní taktovkou Heleny Šlaisové. Ve 14 hodin jsme se sešli v divadle, abychom včas připravili scénu, kostýmy, rekvizity a naladili se na ten dlouho očekávaný premiérový okamžik. Opona se zavřela a už lehce po 15. hodině začali přicházet první nedočkaví diváci, aby si vybrali ta nejlepší místa. V zákulisí zatím stoupalo napětí, jestli vše klapne jak má a diváci uvidí slibovanou bláznivou řachandu s duchařskými prvky. Krátce po 16. hodině zaplněným sálem zazněl první gong a šum více než stovky diváků v hledišti by se dal přirovnat k zvukům včelího úlu. Po třetím gongu bylo ale v sále napjaté ticho. Pak diváci zaslechli první tóny veselé hudby a opona se začala otvírat. Již od prvních dialogů se sálem nesl pobavený smích, a to je přesně to, co nás herce žene k lepším a lepším výkonům. První část představení sklidila aplaus a diváci využili krátké přestávky k občerstvení v přilehlé restauraci. My jsme zatím rychle upravili scénu, vyměnili kostýmy, upravili make-up a už se znovu rozezněl gong. I v druhé půli dali diváci průchod emocím a nebáli se zasmát. Po téměř dvou hodinách byla jako mávnutím kouzelného proutku premiéra za námi. Diváci se skvěle bavili a nám byl odměnou veliký aplaus, gratulace i květiny. Část napětí z nás opadla, ale věděli jsme, že musíme znovu nabrat síly na druhé představení. Živě jsme v přísálí u dobrého jídla diskutovali o tom, co udělat lépe a na co si dát pozor. Čas utekl velmi rychle a už bylo třeba připravit se na večer. Téměř přesně podle plánu v 19:35 zazněl první gong. Ještě náš malý rituál a jdeme na to. Hudba zní, atmosféra houstne, opona se otvírá a na jevišti je vidět tutéž scénu jako odpoledne. S tím rozdílem, že v hledišti sedí úplně jiní diváci. Povede se tohle představení jako první? Nezapomeneme něco? Jací budou? Budou se také smát? Bude je to bavit? To jsou otázky, které se nám honí hlavou těsně před první replikou. Po dvou hodinách již známe i odpovědi. Dalších více než 100 diváků se skvěle bavilo a my jsme na konci sklidili opět veliký aplaus. Opona se zavřela, v hledišti to ztichlo a mohlo by se zdát, že je po všem. Ale ještě není, ještě je třeba scénu uklidit, složit kostýmy a hlavně – oslavit to, že po téměř devíti měsících intenzivního zkoušení se zrodilo úsměvné a vtipné představení, kterým budeme rádi bavit další a další diváky. Těm premiérovým děkujeme za hojnou účast, příjemnou atmosféru a závěrečný potlesk, a to celé hned dvakrát. Řečeno slovy mistra: „Tohle jsme opravdu nečekali.“

Za DS Tyl Slaná, Martina Kynčl Wittmayerová

Pozvánka na divadelní premiéru

4.10.2019 - Divadelní soubor Tyl Slaná si všechny své přátele a příznivce dovoluje pozvat na slavnostní premiéru divadelní komedie Tchýně na zabití v podání našeho slánského souboru. Představení se uskuteční v sobotu 19. října 2019 od 16:00 a 19:30 hodin v Kulturním domě ve Slané. Vstupné je 70 a 30 Kč. K dispozici bude také příjemné posezení a bohaté občerstvení v přilehlé restauraci. „Všechny přátele, příznivce a fanoušky našeho divadelního souboru bychom rádi seznámili s naší zbrusu novou divadelní hrou, protože její podzimní premiéra se nezadržitelně blíží. Dovolte mi tedy opravdu pouze ve stručnosti popsat děj této bláznivé komedie o dvou dějstvích,“ uvedl principál slánského souboru Radek Šmíd. „Ani sama Smrt nezabrání tchýním prudit a montovat se do života svým mladým. Čistokrevná řachanda okořeněná duchařinou popisuje vztah mezi tchýní a zetěm, snachou a tchýní, mezi matkou a dcerou, synem a matkou, mezi mladými manžely a konečně a hlavně mezi tchýněmi samotnými… Ale víc už opravdu neprozradíme. Přijďte se sami podívat a výborně pobavit.“ Autorem této divadelní komedie je herec a režisér Jakub Zindulka, syn „velkého herce malých rolí“ Stanislava Zindulky. Jakub se narodil v roce 1966. Po maturitě na gymnáziu, jemuž dal přednost před studiem konzervatoře, byl přijat na pražskou DAMU. V roce 1998 v Plzni založil Divadlo Dialog, které sdružuje menší divadelní spolky, jehož se stal šéfem. Zde se též začal uplatňovat jako režisér a autor. Už dávno to není „jen“ syn slavného otce, Stanislava Zindulky, ani vodník z Princezny ze mlejna Zdeňka Trošky. Ve hře účinkují Marie Farská, Martina Kynčl Wittmayerová, Tomáš Kužel a Zdena Krejčí. Režie tohoto zbrusu nového představení našeho souboru se opět chopila Helena Šlaisová, pro kterou je to další režijní počin po velice úspěšném představení Účel světí prostředky, který se dočkal dvou desítek repríz. A my věříme, že i tato hra bude neméně podařená. Snad smíme doufat, že naše inscenace pro Vás bude nejen veselým pobavením, ale také hezkým zážitkem, který Vám pomůže překonat nesnadné období konce letního období. Nejaktuálnější informace o našem představení, obrázky, ukázky a přehled dalších zájezdů a štací můžete najít na internetové stránce www.dstyl.cz, kde najdete i možnost rezervace vstupenek. Už teď se na Vás těšíme v hledišti našeho slánského divadélka,“ upřesnil Radek Šmíd. Představení se uskuteční v Kulturním domě ve Slané u Semil v sobotu 19. října 2019 od 16:00 a 19:30 hodin. Vstupné bude 70 Kč a občerstvení je zajištěno v přilehlé restauraci. Vstupenky budou k dispozici v pokladně přímo před představením.

Divadelníci ze Slané zkouší dvě nové hry a chystají oslavy výročí

19.03.2019 - Od derniéry představení „Účel světí prostředky“ vloni na podzim nebylo o slánském ochotnickém souboru docela dlouho slyšet. To ale neznamená, že by soubor nefungoval a nepracoval na dalších úkolech. Právě naopak. Jenom druh úkolů se z těch tvůrčích dočasně pozměnil na administrativní a soubor tak mírně upravil a na výroční členské schůzi následně schválil své nové stanovy. Nyní už se ale veškerá pozornost divadelníků znovu obrací na prkna, která znamenají svět. Divadelní soubor Tyl Slaná chystá ještě na tento rok hned dvě premiéry nových divadelních her. V prvním případě se jedná o představení Jakuba Zindulky nazvané „Tchýně na zabití“, druhé představení je od autora Viliama Klimáčka a nese název „Miluji svůj mobil“. V obou případech se jedná o bláznivé komedie, třebaže druhé zmíněné představení nabízí i zamyšlení nad následky života s technikou a na sociálních sítích místo reálného života se skutečnými lidmi, což je v dnešní době velmi aktuální. Na direktorských židlích se objevují zkušení režiséři Helena Šlaisová a Martin Daniel Bašek, kteří mají s vedením herců bohaté zkušenosti z nedávné minulosti. Helena se úspěšně uvedla předchozí hrou „Účel světí prostředky“, která měla rekordní počet dvaceti repríz, což je na ochotnické divadlo slušné číslo. Martina si zase můžete spojit například s hrou „Přelet nad kukaččím hnízdem“, se kterou se souboru ze Slané v roce 2013 podařilo vyhrát přehlídku Modrý kocour v Turnově a zúčastnit se národní přehlídky ve Volyni. Rovněž hereckých partů se ujali zkušení herci a herečky, které mají s jevištěm již bohaté zkušenosti. Těšit se tak můžete na Martina Daniela Baška, Petra Bažanta, Marii Farskou, Lukáše Kmínka, Zdenu Krejčí, Tomáše Kužela, Martinu Kynčl Wittmayerovou a Aleše Roštejnského. Premiéry jsou naplánovány na říjen respektive prosinec letošního roku. Ale divadelníci mají plány už i na příští rok. Protože obnovený Divadelní soubor Tyl Slaná byl oficiálně zaregistrován začátkem roku 2000, za rok tak soubor oslaví 20 let své obnovené existence. A s tímto výročím samozřejmě souvisí také nápad na uspořádání oslavy, stejně jako tomu bylo před deseti lety. Zatím je však předběžně rozhodnuto pouze o termínu, který je stanoven na červen roku 2020. Další informace a podrobnosti, plány a program budou postupně řešeny a upřesňovány. Ochotníci ale už nyní prozradili, že ve hře je nápad na spojení oslav jejich výročí se Sjezdem rodáků obce Slaná, což by celé události jistě dodalo na významu, jaký si zaslouží. Držme tedy divadelnímu souboru ze Slané palce, aby dokázal uskutečnit vše, co si na letošní rok naplánoval. A aby nic nestálo v cestě přípravám na oslavu 20. výročí.

Oblíbené příspěvky